5 bästa sajter med gratis musik

Publicerat: 14 juli, 2024

Hitta musik som lagligt kan laddas ner gratis. I dessa tider där skivindustrin är på jakt efter de som olagligt sprider musik, kan det vara skönt att veta att det finns lagliga alternativ.

Det finns många webbplatser som erbjuder musik för gratis nedladdning. Problemet är att de flesta bryter mot lagen genom att distribuera upphovsrättsskyddad musik. Följande sajter erbjuder musik under upphovsrättslicensen Creative Commons. Denna licens tillåter dig att dela och ladda ner musiken utan att betala ett öre.

Last.fm

Lastfm

Last.fm bjuder på 100-tals MP3-låtar för gratis nedladdning. Majoriteten av artisterna är okända men kvalitén är ändå hög. Webbplatsen är skapad för att göra det enkelt för användaren att hitta den typen av musikgenre man gillar.

Det går även att ladda ned ett program som automatiskt uppdaterar ditt online musikbibliotek efter vad du lyssnar på. Last.fm kallar det för en ”skrobblare” och den finns till datorer (Windows, MAC och Linux) och mobiler (iPhone och Android).
Till last.fm

Jamendo

Jamendo

På Jamendo bjuds det på över 370 000 låtar i MP3 format. Sajten är logiskt uppbyggt, den är uppdelad i olika kategorier för bästa användarupplevelse. Här hittar du massor av musik som kan användas gratis för personligt bruk. Det kostar inget att ladda ner låtarna till din dator, mobil eller surfplatta.

Om du önskar att använda musiken till dina projekt t.ex. blogg eller hemsida, kräver en del skapare en licensavgift.
Till Jamendo

ccMixter

ccmixter

CCMixter är en av de största resurserna för gratis musik. Med den logiska uppdelningen av kategorier är det lätt att hitta MP3 låtar för olika ändamål.

Om du vill ha musik till mobilen, festen eller till ett av dina projekt, kommer du att hitta flera underbara låtar som är fria att ladda ned lagligt. Sajten drivs i nära sammarbete med Creative Commons.
Till ccMixter

FMA

FMA

På Free Music Archive (FMA) finner du ett enormt musikbibliotek för lagliga nedladdningar. Sajten erbjuder musik kategoriserat i olika genrer. Här finns allt från pop, rock, soul, hip-hop, blues till klassisk musik. All MP3 musik får du ladda ned för personlig användning, däremot finns olika rättigheter om de ska användas i kommersiellt syfte.

Bland annat fann jag flera intressanta sidor för dig som vill göra en video och behöver lite bakgrundsmusik. Det finns en hel del kvalitetsmusik på sajten som är fri att använda, vilket gör denna sida till en av mina favoriter.
Till FMA

FreePD.com

freepd

FreePD.com är till för dig som letar efter gratis musik som ger dig fulla rättigheter. Alla låtar faller inom Public Domain, vilket betyder att det är fritt att använda verken till både projekt och för eget bruk. Med fulla rättigheter kan du göra vad du önskar med musiken och ljudfilen. Public Domain betyder kortfattat:

  • Du behöver inte länka till skaparen av verket
  • Du behöver inte ange skaparen av verket
  • Musiken går att sälja vidare utan tillstånd

I sajten finns det ungefär 400 låtar i MP3 format av varierande kvalitet. En del musik fungerar väldigt bra för egna projekt, medan andra är riktigt hemska.
Till FreePD.com